Manje prehlade i više energije
Jedna kašika dnevno ove superhrane i zaboravit ćete na lijekove

Praktično neophodna u svakom domaćinstvu.
Med se s pravom smatra superhranom. Tri nutricionista otkrivaju šta možete očekivati ako ga konzumirate svaki dan.
Odavno je poznato da sadrži brojne aktivne sastojke koji pozitivno utiču na mnoge sisteme u našem organizmu, pa ne čudi što je postao i dio narodne medicine, a njegova ljekovita djelovanja prepoznaje i zvanična medicina.
Bogato prebioticima
Istraživanja pokazuju da med ima izuzetno pozitivan učinak na probavni sistem.
Bogat je prebioticima – spojevima koji hrane i potiču rast zdravih bakterija u crijevima, objašnjava dr. Jacqueline A. Vernarelli, nutricionistička epidemiologinja i profesorica na Sveučilištu Sacred Heart.
"Uključivanje meda u vašu svakodnevnu prehranu može pomoći u održavanju zdrave crijevne flore", kaže ona.
Kada imate više korisnih bakterija u crijevima, to pomaže boljoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari, dodaje Vernarelli.
Osim toga, med može spriječiti rast štetnih bakterija koje uzrokuju infekcije i bolesti.
Snažan antioksidans
Jedna od glavnih prednosti meda je što sadrži obilje flavonoida i fenola – molekula sa snažnim antioksidativnim svojstvima.
Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, neravnoteže slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.
Ovo doprinosi općem zdravlju, kaže Vernarelli, ali koristi su posebno izražene za mozak.
Fenoli u medu štite moždane ćelije i mogu spriječiti gubitak pamćenja, objašnjava dijetetičarka Iveta Hill iz Kolorada.
Više energije, bez naglih padova
Redovna konzumacija meda može vam obezbijediti više energije. Razlog je jednostavan - to je prirodni šećer koji tijelo brzo koristi kao gorivo.
"Med sadrži prirodne, nedodane šećere i ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da sporije i stabilnije podiže šećer u krvi od rafiniranog šećera", objašnjava Vernarelli.
Velika meta-analiza pokazala je da med može poboljšati kontrolu šećera u krvi, a neke studije na životinjama čak sugeriraju da može sniziti nivo glukoze natašte – vjerovatno zbog rijetkih vrsta šećera koje sadrži.
Osobe sa dijabetesom ili predijabetesnim stanjima trebaju se konsultovati sa ljekarom prije povećanja unosa meda.
Manje ćete kašljati
Istina je – med može ublažiti kašalj.
„Djeluje tako što oblaže grlo, stvara zaštitni sloj, smanjuje iritaciju i suzbija kašalj“, objašnjava Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka i osnivačica Nutrition Now Counselinga.
Neka istraživanja sugeriraju da med može biti čak i učinkovitiji od nekih lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, dodaje Hill.
Stoga Manaker savjetuje da prije spavanja uživate u kašičici meda - samog ili rastvorenog u toploj vodi - što vam može pomoći da mirnije spavate.
Manje ćete se razboljevati
Med, posebno sirov, poznat je po svojim antimikrobnim, antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Kao rezultat toga, može pomoći tijelu u borbi protiv infekcija i smanjiti rizik od gripe ili prehlade.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare